ODR Conferentie 2016

27 mei 2016 Terug naar overzicht

 

Op 23 en 24 mei 2016 werd de 15e Online Dispute Resolution (ODR) Conferentie in het Vredespaleis in Den Haag gehouden. Den Haag is de plaats met het hoogste aantal rechters en rechtsprekende instanties ter wereld, dus de perfecte gastheer. Eerdere edities van de conferentie vonden plaats in high-tech hot spots, zoals Haifa, Chennai, Silicon Valley, en het meest recent aan de Stanford University en in New York City.

De conferentie van dit jaar werd georganiseerd door HiiL Innovating Justice samen met het Nationaal Centrum voor Technologie en Dispute Resolution van de Universiteit van Massachusetts Amherst. Het event werd druk bezocht door een internationaal gezelschap van wetenschappers, rechters, ambtenaren en ondernemers op het terrein van online geschilbeslechting. Twee dagen lang kon er worden geluisterd naar ervaringen, best practices en presentaties. Hier het programma.

De voornaamste conclusie die na twee dagen confereren kon worden getrokken, was dat ODR lange tijd tegen de stroom op moest zwemmen in de traditionele juridische wereld (de Franse legal tech onderneming Demander Justice welke al jaren wordt bestookt met procedures door de Franse orde van advocaten kan hiervoor meepraten) maar dat het tij eindelijk keert. Nu overheidsrechtspraak digitalisering ook begint te omarmen, lijkt ODR namelijk meer en meer erkenning en voet aan de grond te krijgen. Het recht wordt hiermee betaalbaarder, toegankelijker en efficiënter zonder dat aan grondrechten wordt ingeboet.