Credit Management Survey 2016 en DigiTrage

3 augustus 2016 Terug naar overzicht

Utrecht, 3 augustus 2016-

Eind 2015 hebben ruim 70 Nederlandse top credit managers, uit uiteenlopende branches deelgenomen aan het Credit Management Survey 2016, uitgevoerd door Career Control. Voor het eerst hebben Career Control en Purpose hierin samengewerkt om de enquête uit te breiden met extra vragen en interviews tijdens de Credit Expo. Naast de ervaringen van het afgelopen jaar werd ook vooruitgekeken naar het nieuwe jaar op verschillende onderwerpen: betaalgedrag, incasso, kredietinformatie, big data, DigiTrage, verkoop van vorderingen en outsourcing.Zorgen
De Credit Managers die op de enquête hadden gereageerd zagen een duidelijke verbetering van het betaalgedrag van de klanten en verplaatsen hun aandacht van debiteurenbeheer naar een volledige ‘order-to-cash’ focus. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de markt voor incassopartners en in mindere mate voor deurwaarders. Incassomanagers zijn van mening dat misstanden moeten worden aangepakt, maar blijven zich tegelijkertijd vooral concentreren op resultaat, waarbij MVO en sociaal incasso een veel lagere prioriteit krijgen. Bij het aanpakken van de misstanden kiezen de meeste credit managers nog steeds zelfregulering boven overheidsingrijpen, maar sluiten een combinatie daarvan niet uit.

Externe data
Technologie speelt in toenemende mate een rol voor de Credit Manager. Met name externe data is met een opmars bezig. Nu wordt externe kredietinformatie vooral nog gebruikt voor debiteurenbeheer, maar in toenemende mate wordt het in het gehele ‘order-to-cash’ proces toegepast. Segmentatie is voor big data het belangrijkst. Credit Managers zijn dan ook van mening dat de privacy van ondergeschikt belang is als de klant daarmee beter kan worden geholpen.

Disruptie
De Credit Manager verwacht veel ‘disruptie’ van innovatieve spelers, maar ziet hen vooral als een positieve ontwikkeling die de effectiviteit van Credit Management zal verhogen. Disruptives’ worden vooral gezien als ‘vriend’ en niet als ‘vijand. De meerderheid van de respondenten verwacht dat deze spelers juist een positief effect hebben op de incasso branche.

DigiTrage
Ook naar DigiTrage werden de respondenten bevraagd. Ook al stond het bij de meeste respondenten ten tijde van het onderzoek nog niet op de strategische agenda, gelooft maar liefst 47% van de respondenten dat DigiTrage de potentie heeft om een positieve bijdrage te leveren op het juridische traject. Een mooi percentage waar we met recht trots op zijn. Het toenemend aantal bedrijven met het DigiTrage beding laat naast het onderzoek zien dat het vertrouwen in DigiTrage sterk toeneemt.

Rapport
Benieuwd naar het hele rapport? U kunt dit vinden via deze link.

Bron: Credit Management Onderzoek 2016 I Career Control & Purpose Purpose Management Consulting Januari 2016