1 augustus 2014 : IBAN definitief

28 juli 2014 Terug naar overzicht

Nederland is over op IBAN (International Bank Account Number). Zowel bedrijven als consumenten. Ook gaan we uiterlijk 1 augustus gebruik maken van nieuwe, Europese standaarden voor betaalmiddelen, zoals overschrijvingen en incasso’s. Met name de incasso’s verschillen van de huidige. En voor betaalopdrachten die we bij de bank aanleveren gaan we een ander bestandsformaat gebruiken, namelijk het XML ISO 20022 XML-formaat. Dit betekent dat organisaties hun administratie, software en bedrijfsvoering hierop moeten aanpassen.

Zonder aanpassingen is er straks geen betalingsverkeer meer mogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk uiterlijk 1 augustus 2014 niet meer te gebruiken. Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt, SEPA (Single Euro Payments Area), waar we overal op dezelfde manier betalen. Rekeningnummers, overschrijvingen en incasso’s zijn dan zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende eurobetalingen te gebruiken. Het is belangrijk dat bedrijven, overheden, verenigingen en alle andere organisaties die nog niet over zijn spoedig actie ondernemen om op tijd gereed te zijn voor deze overgang.

De impact van de aanpassingen verschilt per organisatie. Wilt u snel inzichtelijk krijgen met hoeveel werk en tijd úw organisatie rekening moet houden? Doe dan de IBAN Impact-Check hier, het invullen kost u maximaal 5 minuten.

Bron: www.overopiban.nl