Europese regels voor handel op internet

9 december 2015 Terug naar overzicht

Gelijke rechten voor Europese consument bij internetaankoop

De internethandel in Europa moet een impuls krijgen door consumenten dezelfde rechten te geven als ze binnen de EU een aankoop doen. De Europese Commissie stelt woensdag voor om nieuwe regelgeving in te voeren voor verkoopcontracten bij digitale en fysieke goederen.

Bijzonder is dat de Commissie ook pleit voor uniforme regels voor 'betalingen' met persoonsgegevens. Bedrijven mogen die gegevens dan niet meer gebruiken zodra de klant dat aangeeft.

Handelsbeperkingen
De plannen zijn een eerste aanzet om één digitale markt in Europa te vormen. Volgens het dagelijks bestuur van de EU wordt de Europese internethandel nu beperkt door fragmentatie in de regelgeving bij aankopen op het internet. Bedrijven durven daardoor niet de stap te zetten om over de grens hun spullen te verkopen. Consumenten weten vaak niet waar ze aan toe zijn als ze op een buitenlandse website een aankoop doen en hebben er geen vertrouwen in.
Andere belangrijke hordes zijn de verschillende btw-tarieven binnen de EU en de hoge kosten voor de levering van grensoverschrijdende aankopen. Die pakt de Commissie in een later stadium aan.

Slechts 21% van de Nederlandse consumenten zegt wel eens op buitenlandse sites te winkelen. Dat is een groot contrast met het hoge aandeel (67%) dat goederen koopt bij Nederlandse internetwinkels.

Juridische zekerheid
De Commissie stelt nu twee nieuwe richtlijnen voor om bedrijven en consumenten juridische zekerheid te bieden. In de eerste gaat het om de verkoop van digitale content, bij de tweede om fysieke goederen. De verkopers zijn bij digitale goederen straks verantwoordelijk voor eventuele defecten en moeten daarvoor een oplossing bieden. Consumenten hoeven geen bewijs te leveren dat het probleem al bestond bij de aankoop.

Daarnaast krijgen consumenten het recht om hun geld terug te krijgen als het probleem niet wordt verholpen. Nu is het bijvoorbeeld bij het downloaden van games gangbaar dat zij een korting krijgen bij de aankoop van nieuwe spellen. Bij fysieke verkoopwaar, die nog altijd 80% van de internethandel vertegenwoordigt, hoeft een consument twee jaar lang niet te bewijzen dat het defect al bij levering bestond. Nu verschilt dat per lidstaat.

Tweedehands
Opmerkelijk is dat consumenten ook twee jaar hun rechten kunnen uitoefenen bij de aankoop van tweedehands goederen op internet. Volgens EU-functionarissen past dit in het streven van de huidige Europese Commissie om bedrijven te bewegen hun producten duurzamer te maken.

 Bron: FD